Blodprovstagning och sprutor

Last modified date

Några av de allra vanligaste behandlingarna eller åtgärderna inom sjukvården är blodprovstagning och olika vaccinationer. Det är sällan något som är direkt populärt hos patienterna men det måste göras.

Att ta blodprover

När det gäller blodprover kan de tas för att utesluta sjukdomar eller för att undanröja vitaminbrist som orsak till vissa symtom. Blodprovet kan antingen tas som ett stick i fingret, eller genom prov i armvecket. Om många prov ska tas kan man också ha en så kallad picc-line. Då behöver man inte bli stucken mellan varje provtillfälle. När man som sjukvårdspersonal ska ta blodprov gäller det att vara noga. Ett stick i fingret kräver att patientens fingrar är relativt varma. När det gäller prov i armvecket kan det ibland vara svårt att hitta ett bra ställe att sticka på. Det är viktigt att inte sticka allt för många gånger i samma armveck om man misslyckas. Då kan det vara bättre att försöka sticka någon annan stans eller så tar man provet vid ett senare tillfälle.

Ge en spruta

Vaccinationer är ett nödvändigt ont. De behövs för att man inte ska bli sjuk i farliga sjukdomar. Det finns dock några vaccinationer som man inte behöver ta om man inte ska ut och resa. Som personal bör man dock se till att sprutan ges så skonsamt som möjligt och på rätt plats. En del sprutor ska ges i skinkan, andra i låret och vissa i överarmen.

Nålrädda patienter

Inom vården finns en hel del nålrädda patienter. Om en sådan ska ta en vaccination eller ta ett blodprov kan det vara klokt att inte visa nålen det första man gör. Om det är just sticket som skrämmer kan man råda patienten att lägga lite lokalbedövande kräm på stickstället någon timme innan läkarbesöket. Den finns att köpa receptfritt på apotek.

ivadmin