Skillnaden mellan tandvård och sjukvård

Last modified date

Inom sjukvård bör man också räkna in tandvård. Dåliga tänder kan nämligen påverka hälsan i högre grad än man tror. Det är till exempel inte ovanligt att infektioner i munnen sprider sig till hjärtat. Men att gå till tandläkaren kostar en hel del pengar.

Inget högkostnadsskydd för tandvård

Det finns inget högkostnadsskydd för tandvård som är lika lågt som sjukvårdens utan där får man betala en stor del av kostnaderna på egen hand. Det går dock att få tandvårdsstöd av Försäkringskassan men det ställs vissa krav. I övrigt får man betala kostnaden själv. När dina kostnader överstiger 3000 kronor behöver du bara betala 50 % av dem, är det däremot så att kostnaderna överstiger 15 000 kronor får man ersättning för 85 % av beloppet.

Tandvård på faktura eller avbetalning

Om man inte har möjlighet att betala summan på en gång kan man i vissa fall få vården på faktura eller i form av avbetalning. I regel är det hos Folktandvården man kan få avbetalningar, och då i regel bara på de absolut mest akuta åtgärderna. Hos mindre privata mottagningar kan det vara svårare, speciellt om man inte besökt mottagningen innan.

ivadmin